Kváskový chléb se v posledních letech stal stále populárnější a mnoho lidí si ho začalo péct doma. Tento druh chleba se vyznačuje intenzivní chutí, vůní a dlouhou trvanlivostí. Pokud jste také zvědaví na to, jak upéct kváskový chléb, máme pro vás recept a tipy, jak na to.
Jak připravit Kvásek
Pro přípravu kváskového chleba potřebujete kvásek, který je tvořen kvasinkami a bakteriemi, které se živí cukrem přidaným do směsi. Pokud ještě nemáte svůj vlastní kvásek, můžete si ho snadno připravit. Stačí smíchat v poměru 1:1 mouku a vodu, přidat trochu cukru a nechat směs při pokojové teplotě postupně kvasit.
Jak připravit těsto
Když máte svůj kvásek hotový, můžete přistoupit k přípravě těsta. V míse smíchejte mouku s vodou a nechte chvíli odpočívat, aby se aktivoval lepek. Poté přidejte do vzniklého těsta kvásek, který důkladně zapracujte. Opět nechte cca 20 minut odpočívat. Až poté přidejte sůl a můžete i libovolné koření (např. kmín). Těsto musí být opravdu dobře promíchané, v robotu to trvá 10 - 15 minut. Těsto nechte na teplém místě kynout přibližně 4 až 6 hodin. Během této doby byste měli těsto alespoň 4x "přehodit". Těsto by za dobu kynutí mělo zdvojnásobit svůj objem. Po nakynutí přendejte těsto na pomoučený vál a zapracujte do něj trošku mouky. Pak ho nechte ještě 20 minut pod utěrkou odpočinout. Nyní z těsta udělejte obdelník, křekřižte spodní rohy (vznikne vám "zavinovačka") a nyní od spodu rolujte, tak aby vznikl pěkný váleček. Těsto přeneste do vysypané formy tak, aby konec byl nahoře a mohli jste těsto pořádně prsty zamačkat a spojit. Nakonec těsto zabalte do sáčku, nebo překryjte potravinářskou folií a dejte ho do lednice na cca 12 hodin dokynout.
Jak ozdobit chléb
Po vytažení z lednice těsto přendejte na podložku s pečícím papírem. Nyní můžete chleba ozdobit. Vykrajovat do chleba různé tvary je zábavný a kreativní způsob, jak dodat chlebu zajímavý a unikátní vzhled. Na vyřezání vzorů je nejlepší použít ostrou žiletku. Můžete tedy experimentovat, nebo zůstat u klasiky, kdy ho pouze podélně rozříznete a vytvoříte tak puklinu, která se při pečení krásně rozvine.
Jak péct chléb
Troubu si předehřejte na teplotu 250 °C společně s nádobou na pečení chleba a plechem, který dáte dolů do trouby. Nechte ji opravdu dobře nahřát, to trvá cca 30 - 40 minut. Chléb dejte do nahřátého pekáčku s víkem a potřete ho trochou vody. Jakmile ho dáte do trouby, na spodní plech nalijte malou skleničku studené vody pro vytvoření páry. Společně nechte péct přibližně 25 minut. Po uplynutí doby stáhněte troubu na teplotu 210°C a nechte troubu lehce vyvětrat. Mezitím sundejte z pekáčku víko. Chléb ještě dopékejte cca 25 - 30 minut. Hotový chléb by měl mít zlatavou kůrku a být pevný na dotek. Při poklepání na spodek chleba by měl krásně "zvonit".
Jak podávat a skladovat chléb
Hotový kváskový chléb nechte chvíli vychladnout na mřížce a podávejte s máslem, sýrem, džemem nebo jinými oblíbenými pomazánkami. Pokud vám zbyde nějaký chléb, nechte ho v suchém a chladném místě a udržujte ho zavřený v sáčku. Nevhodné jsou pro uchování chleba igelitové pytlíky, proto použijte bavlněný nebo lněný sáček.
Recept na kváskový chléb
Zde je recept na kváskový chléb pro začátečníky:
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 300 g hladké špaldové mouky (dávám půlku celozrnné)
- 350 ml vody
- cca 150 g aktivního kvásku
- 2 lžičky soli